Q1. How long will my dome last?

Q2. Can I take my dome down for part of the season?

Q3. How much pressure does it take to inflate a dome?

Q4. I've heard that air-supported structures can come down. Should I be concerned?

Q5. Should I be worried about vandalism?

Q6. If there is a power outage, will my dome come down?

Q7. Is an air-supported structure strong enough to withstand snow and wind loads?

Q8. Is my dome a fire hazard?

Q9. Is condensation a problem in domes?

Q10. What keeps the air structure in place?

Q11. Can we heat and air condition our dome?


 Q1. How long will my dome last?

Answer: Our state of the art fabrics come with a 20 year pro-rata warranty. To prevent dome failure we recommend replacing the membrane after about 23 years.

 

Q2. Can I take my dome down for part of the season?

Answer: Yes, you can. The larger the air structure, the more difficult and costly this can be. For example, one to four-court tennis domes usually take no more than a day or two for seasonal put-ups and takedowns. Large golf or field-domes can take three to four days to prepare, deflate and pack into storage.

 

Q3. How much pressure does it take to inflate a dome?

Answer: Keeping a dome inflated requires just a slight change in air pressure within the fabric membrane. In comparison, a car's tire generally maintains an air pressure of about 35psi - an air structure's pressure is equivalent to about 0.35psi.

 

Q4. I've heard that air-supported structures can come down. Should I be concerned?

Answer: Fortunately dome failures are rare; however, when there is a failure it's normally from a preventable cause. We recommend doing preventive maintenance of your dome's mechanical equipment on a regular basis in order to avoid such problems. It is also vitally important to frequently test your standby backup system to ensure it is functioning properly.

 

Q5. Should I be worried about vandalism?

Answer: Vandalism is a concern with all facilities; in our experience it hasn't been a significant problem with domes. It takes a very large tear to cause a dome structure to come down, and relatively small tears resulting from vandalism are easily and quickly repaired. In general damage can be repaired very fast and much more cost efficient then damage to a traditional building. Domes are made of fire resistant materials and our dome fabrics resists stains and have superior graffiti removal qualities.

 

Q6. If there is a power outage, will my dome come down?

Answer: All of our air structure packages are equipped with an emergency stand by system which automatically activates during a power outage. Driven by a generator, this system is designed to keep the structure inflated until the electric power is restored.

 

Q7. Is an air-supported structure strong enough to withstand snow and wind loads?

Answer: Each dome is custom-designed and engineered to conform to local building codes and climatic conditions. Restraining cables may be added to the design if local wind conditions warrant. Each dome design is certified by a local licensed engineer.

 

Q8. Is my dome a fire hazard?

Answer: No; In fact the fabric we use has self-extinguishing characteristics. Although it may melt when exposed to a flame, the fabric contains fire retardant chemicals which make it impossible to sustain combustion.

 

Q9. Is condensation a problem in domes?

Answer: In general no; The double wall system and air flow in our domes prevents condensation and domes are being used to house swimming pools and clay court tennis facilities. In more challenging facilities climate control with heating or AC could be required. We will custom design the dome for your unique climate and indoor environment.

 

Q10. What keeps the air structure in place?

Answer: Generally, a dome is attached to a reinforced concrete grade beam installed around the perimeter. The grade beam acts as ballast to keep the structure firmly anchored to the ground.

 

Q11. Can we heat and air condition our dome?

Answer: Yes and we can also make provisions to the dome to add heating or cooling at a later stage. Additional we also provide the option to insulate the dome to maintain a more comfortable indoor environment in hot or cold climates, increase heating and cooling efficiency and maintaining a lower carbon footprint.